Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΟΔΗΓΕΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΥΑΛΟΤΟΥΒΛΩΝ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Οι τοίχοι από υαλότουβλα δεν είναι υποστηρικτικοί και δεν θα πρέπει να στηρίζουν κανένα βάρος του κτιρίου.
Γι αυτό τα υαλότουβλα θα πρέπει να συνδέονται με το υπόλοιπο κτίριο με τρόπο που να μην ασκούνται επάνω τους οποιεσδήποτε δυνάμεις στήριξης.

Απαραίτητη είναι η χρήση αρμών μεταξύ τους, ώστε τα υαλότουβλα να κινούνται ελευθέρα σε διαστολές και συστολές κατά τις μεταβολές των θερμοκρασιών και κατά την διάρκεια πιθανών σεισμικών δονήσεων.

Οι αρμοί πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από υλικά με αρκετή ελαστικότητα, ανθεκτικά στην υγρασία και με ταχεία συγκολλητική ικανότητα. Ο αρμός μπορεί να έχει ελάχιστο πάχος 5mm και μέγιστο 10mm. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως εντοιχισμός μεταλλικών παραθύρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μεγαλύτερο πάχος αρμού.


Για ομοιομορφία στο πάχος των αρμών, καθώς και για αύξηση στηρικτικής ικανότητας της τοιχοποιίας χρησιμοποιούνται σταυροί αρμολόγησης, οι όποιοι μετά το τέλος της κατασκευής δεν αφαιρούνται.

Κατά την κατασκευή του τοιχίου βεβαιώνουμε την επιπεδότητα του κράσπεδου πάνω στο όποιο θα χτιστού τα υαλότουβλα. Το κράσπεδο δεν μπορεί να είναι σε πάχος μικρότερο από το πάχος του υαλότουβλου (8cm).

Στην περίπτωση δόμησης μεγάλων επιφανειών , καλό είναι να ακολουθείτε ο παρακάτω πινάκας ο όποιος εξασφαλίζει σταθερότητα και αντοχή στο χρόνο της κατασκευής.


Πλάτος (m)
1,00 2,00 3,00 4,00 5,00 6,00

Mέγιστο ύψος (m)
8,00 7,00 6,00 5,00 4,00 3,00


ΕΙΔΙΚΑ ΥΑΛΟΤΟΥΒΛΑ
Τα υαλότουβλα μπορούν να χτιστούν ευθεία , με καμπύλη , σε σχήμα S και υπό γωνία 90 μοιρών.
Υπάρχουν τερματικά υαλότουβλα για ελεύθερες πλευρές και γωνιακά υαλότουβλα.






Στην κατηγορία αυτή των ειδικών υαλότουβλων ανήκει και το υαλότουβλο εξαερισμού (ΒΕΝΤΙΜΠΛΟΚ), το οποίο κτίζεται όπως και τα απλά υαλότουβλα διαστάσεων 19x19x8 χωρίς καμία κατασκευαστική ιδιαιτερότητα και λειτουργεί σαν αεραγωγός. Προσδίδει εξαιρετικό αερισμό σε κλειστούς χώρους. Διαθέτει σήτα για προστασία από έντομα και πλαστικό πορτάκι που εμποδίζει την είσοδο του εξωτερικού αέρα κατ επιλογή του χρηστή.





ΠΑΡΑΘΥΡA
Τα παράθυρα των υαλότουβλων χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν ανοίγματα σε τοιχία από υαλότουβλα..


ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ
Πρόκειται για ανοιγόμενα πλαίσια κατασκευασμένα από συνθετικό PVC σε λευκό χρώμα , τα οποία διαθέτουν εξωτερική σήτα και εσωτερικό διπλό τζαμί από γυαλί διαμαντέ (αδιαφανές) και διάφανο γυαλί. Το πλαίσιο αυτό που διατίθεται σε αρκετές διαστάσεις κτίζεται απ ευθείας στον τοίχο από υαλότουβλα , χωρίς καμία αλλαγή στις διαστάσεις των αρμών και σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμούμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα η περισσότερα πλαίσια.


ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ
Πρόκειται για ανακλεινόμενα πλαίσια κατασκευασμένα από γαλβανισμένο σίδηρο βαμμένο λευκό με ηλεκτροστατική βαφή. Δεν σκουριάζουν.
Στο πλαίσιο αυτό , κτίζονται πρώτα εσωτερικά τα υαλότουβλα και κατόπιν όλο τοποθετείται στον τοίχο.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του πλαισίου είναι 3cm μεγαλύτερες σε κάθε διάσταση από την απλή τοιχοποιία με σκέτο υαλότουβλο. Γι αυτό πρέπει να προβλέπεται η τοποθέτηση του ώστε η διάφορα να υπολογίζεται στους αρμούς όταν τοποθετείται εσωτερικά της τοιχοποιίας ή να αφαιρείται από τον σοφά όταν τοποθετείται περιμετρικά του τοίχου.

Υπάρχουν παράθυρα για 1 , 2 , και 4 υαλότουβλα.


ΥΑΛΟΠΛΑΚΕΣ
Είναι πλάκες από συμπαγές γυαλί με αντιολισθητικές επιφάνειες κατάλληλες για οριζόντια δόμηση (δάπεδα).
Τοποθετούνται σε μεταλλικά πλαίσια (σιδερένια) που έχουν προκατασκευαστεί και τοποθετηθεί στο μπετό της πλακάς . Σφραγίζονται κατά την τοποθέτηση τους και από τις δυο πλευρές με σιλικόνη ή αρμόκολλα για αδιαβροχοποίηση.
Χρησιμοποιούνται για να δώσουν φωτεινότητα σε σκοτεινούς χώρους κυρίως υπόγειων ή σε οροφές εσωτερικών και εξωτερικών αίθριων. Είναι πολύ ανθεκτικές στις εξωτερικές πιέσεις και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες ( χιόνι , χαλάζι , κ.α. )

Διατίθενται σε 3 διαστάσεις :
20x20x2cm
25x25x2,5cm
30x30x2,5cm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου